юли 13, 2015

Концепция и описание

ABC Sofia

АРТ БИЗНЕС ЦЕНТЪР /ABC/ – бутикова сграда клас А е разположенa в една от най- атрактивните и бързоразвиващи се бизнес локации на столицата – района на Летище София, на кръстовището на бул. „Хр. Колумб“ и ул. „Продан Таракчиев“, в среда само от нови бизнес сгради.

В непосредствена близост до ABC се намира спирка на автобусни линии 84, 184 и 384, както и метростанция Летище София до Терминал 2. През последните години районът на летище София се налага като една от най-бързо развиващите се бизнес локации на столицата.
По бул. „Хр. Колумб“ са изградени няколко мащабни бизнес проекта – Автоюнион Център, Порше Бизнес център, Sofia Airport Center. В района са разположени и сградите на редица големи логистични компании – DHL, Unimasters Solutions, TNT, Lufthansa Technik.
В момента се изграждат няколко мащабни проекта на международни инвеститори, както и нова пътна връзка между Терминал 2 и булевард „Брюксел“.

АРТ БИЗНЕС ЦЕНТЪР е разположен върху терен с площ 1 833 кв.м. и има разгърната застроена площ 10355 кв.м., която включва 2 подземни и 10 надземни нива.
Сградата се състои от две части – двуетажна търговска част – шоурум и ресторант и осем етажна офис част с височина 36м. от кота прилежащ терен. Главните входове към офис и търговската част са обърнати към оформеното пред сградата площадно пространство, гледащо към кръстовището на бул. „Христофор Колумб“ и ул. „Продан Таракчиев“.

Автомобилният достъп до двете подземни нива е осигурен посредством открита автомобилна рампа от югозападната част на имота – бул.“Христофор Колумб“. Осигурена е достъпна среда за хора с увреждания във всички зони на сградата, както и необходимите места за паркиране на инвалиди.
Конструкцията на сградата е стоманобетонен скелет, като за двете подземни нива е приложено допълнително укрепване тип  „берлинска стена“.

ОСНОВНИ ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА АРТ БИЗНЕС ЦЕНТЪР

Фасади и покриви

Външният контур на сградата включва овали и остри ъгли, повтаряйки формата на око, което е развито като декоративен елемент на покрива. С разпознаваемата си визия, АРТ БИЗНЕС ЦЕНТЪР е една от най-престижните и оригинални сгради в България.
До кота 9,00м се изпълнява окачена фасада от алуминиеви профили ЕТЕМ, серия Е-85, в която се влагат двубариерни стъклопакети с ниска стойност на топлопреминаване и термопанели
от негорим алуминиева ENF ламарина с PVDF покритие в зоната на плътни части.
Иновативна е използваната технология за енергоспестяваща двойна фасадна система,
която   служи   за   слънцезащита,   като   едновременно   предпазва   сградата   от   прегряване
/преохлаждане и подобрява нейната енергоефективност.

Концепцията за фасадата на високото тяло е изграждането на специфична „double skin“
система с редица предимства:

• Буфер, предпазващ от прегряване
• Протекция от вятър
• Слънцезащита
• Естествено вентилиране/ охлаждане през летните месеци
• Енергоефективност
• Механична защита на вътрешната фасада

Същата се състои от вътрешна и външна „ципа“ и въздушен слой между тях.
Външна част на „double skin“ e ламиниран, закален стъклен панел – 12/1.76/12 – Pl.B.Linea
Azzurra и 10/1.76/10 – Pl.B.Linea Azzurra с интегриран слънцезащитен принт с плътност 34,5%.
Вътрешната „ципа“ се състои от фасадна алуминиева дограма ЕТЕМ, серия Е-45 и ивици брюстунг от ELVAL ENF TM алуминиев лист (негорима ENF ламарина с PVDF покритие) и висококачесвена топлоизолация.
ELVAL ENF TM алуминиев лист е негорим и напълно отговаря на международните наредби за защита от пожар за сгради и изграждащи материали.

Подобна фасада (double skin) е изпълнена върху две сгради в световен мащаб – сградата на Армията на Спасението в Лондон и сградата на Презастрахователно Дружество в Мюнхен.

Покривите са плоски, озеленени интензивно. За целта дебелината на олекотения почвен субстрат е 60 см, над шоурума, което дава възможност за засаждане на ниски и средновисоки дървестни видове. На кота +32,67 м е озеленено с 35 см почвен слой, върху който е посадена растителност, способстваща за намаляване на вредните емисии от СО2 в атмосферата, като същевременно пази последния етаж от прегряване или преохлаждане.

СИНЕРГИЯ НА ПЛОЩИТЕ И ИНТЕГРИРАНИ УСЛУГИ ЗА ПОЛЗВАТЕЛИТЕ

Сградата разполага с 10 надземни и 2 подземни нива, които предлагат разнообразни по предназначението си площи с цел постигане на устойчив микс от взаимно полезни услуги.
Първокласните търговски площи, подходящи за шоурум са разположени на партерното ниво и притежават големи остъклени витрини към улицата.
Бизнес  ресторантът с  кафе-бар  и  панорамна тераса,  разположен на  втория  етаж,  е
замислен да обслужва както работещите в сградата, така и техните делови срещи.

Покритият охраняем паркинг гарантира сигурността на служебните и личните автомобили.
Централизираното административно управление, което включва поддръжка на общите площи и системи, почистване и охрана, гарантира грижа и висок стандарт на обитаване и
сигурност за наемателите.
5 високоскоростни асансьори от най-новия модел на KONE Mono Space   с интересна концепция за интериора – „Четири сезона“.

МОДЕРНИ ОФИС ПЛОЩИ

АРТ БИЗНЕС ЦЕНТЪР предлага модерни офис площи клас А, които позволяват:

–  обособяване на малки и големи офис площи – преграждане до 4 офиса на един етаж;
–  свободно разпределение на работните места в рамките на един офис – двоен под със 7-
ма категория компютърно окабеляване и силнотоково окабеляване;
–  просторни помещения с разстояние между тавана и готовия под 2.80м (3.50м между две плочи). Стъклената фасада, която е по цялата височина на офис-етажите, осигурява естествена светлина, както и възможност за безопасно проветряване на помещенията;
– индивидуално отчитане и контрол на разходите; самостоятелно определяне на микроклимата в помещенията – чрез система за сградна автоматизация BMS (Building Management
System);
–  нисък разход за консумативи – двойната фасадна система (double skin), по средата на която има буфер от въздух, предпазва помещенията от прегряване и преохлаждене;
–  високо  ниво  на  сигурност  –  пожароизвестителна и  пожарогасителна система;  CCV
камери в общите площи и по периметъра на сградата; СОТ; 24-часова жива охрана; контрол на достъпа;

ПЪРВОКЛАСНИ ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ

Партерният етаж на сградата разполага с търговска площ, подходяща за шоурум на автомобили, мебели, техника. Помещението е със светла височина 4.50 м, използваема площ
671.79 кв.м. и отдаваема площ – 725.06 кв.м.
Част от витрините на шоурума гледат към главен път – бул. „Хр. Колумб“ и ул. „Продан
Таракчиев“, а общата им площ е 472.5 кв.м. Магазинът има 2 входа – северен и южен с автоматични плъзгащи се врати DORMA и 2 евакуационни изхода и може да се раздели на два по- малки.
Търговската площ, подобно на офисите, има индивидуално отчитане на консумативите чрез BMS системата на сградата, видеонаблюдение, СОТ. Близостта до двата терминала на
Летище София и ключовото местоположение – на кръстовище, я правят идеална за наемателите,
които са ориентирани към продажби на международни и български клиенти.

РЕСТОРАНТ С КАФЕ – БАР

Обща отдаваема площ – 674.70 кв.м. (панорамна тераса 258.82 кв.м. с гледка към Витоша), използваема площ – 603.26 кв.м. и 373.71 кв.м. зала, включваща ресторант, гардероб, санитарни помещения за гостите. Места в залата – 150 бр.; на терасата – около 100 места.

ДОВЪРШИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ И ИНТЕРИОРИ

Окачените тавани AMF Thermatex и двойните подове в зоната на офисите позволяват вграждане на инсталации и гъвкавост на офисните пространства.
Мокетът в офисите и залите е от естествени материали, антистатичен, с висока износоустойчивост и клас на пожаробезопасност.
Предвидени са инсталационни решения и системи, осигуряващи функционирането на сградата по най-високи съвременни стандарти за клас А:

• BMS (Building Management System)
• пълна климатизация
• високоскоростни асансьори
• модерни противопожарни системи
• два независими енергозахранващи източника
• охранителна система и контрол на достъп

Разработени са модерни интериори на общите пространства на сградата от висококачествени и благородни материали, допълващи внушението за престиж:

• подовата настилка от естествен камък е приложена, както в интериора на фоайетата,
така и пред сградата
• високоакустична облицовка от  Resap  TOPAKUSTIK с  естествен фурнир в  централно фоайе
• акустичен окачен таван KNAUF Cleaneo
• облицовки от декоративно, интериорно стъкло с лаково покритие AGC Lacobel по всички етажни фоайета
• облицовка  от  неръждаема  стоманена  ламарина  KONE  FULL  FRONT  DOOR  около
асансьорните врати
• декоративни интериорни бои ОИКОС
• модерна визуална комуникация – тотем, информационни табла, надписи
• осветителни тела DEKKO

ИНВЕСТИТОР

Проекта на сградата и вътрешния интериор са творение на екип с ръководител архитект
Атанас Панов – „LP Consult“ /“Sector Arh“, носител на редица награди „Сграда на годината“.
Инвеститорският контрол e осъществен от „Микс Консултинг Груп“ АД с ръководител инж.
Румен Хорев.
Главен изпълнител на строителството – СК“АРНАУДОВ“ ЕООД с управител Васил Арнаудов.
Други партньори: фасада – „Кристиан Нейко -90“ ЕООД, асансьори – „Алекс ЕА“ ЕООД, електроинсталации – „Италмодалуче – България“ ООД, сухо строителство – „Нитера Билд“ ООД, ОВК – „Станилов“ ООД и „Гео Сис“ ЕООД, BMS – „НЮ СИСТЕМС“ ООД с техника на SIEMENS.